Section 1

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τι είναι η δημιουργικότητα; Λανθασμένα, οι άνθρωποι θεωρούν ότι κάποιος είναι  «δημιουργικός» μόνο μία χρονική στιγμή – πιστεύουν ότι η δημιουργικότητα εκδηλώνεται ως μια φωτεινή σπίθα, ότι πρόκειται για μια μοναδική στιγμή κατά την οποία μια νέα ιδέα έρχεται στο μυαλό μας. Πιστεύουν ότι είναι απλά η στιγμή που θέλουμε να φωνάξουμε «εύρηκα», η στιγμή εκείνη που η εφευρετικότητα και οι καινοτόμες ιδέες έρχονται σε εμάς με φυσικό τρόπο. Ή εναλλακτικά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μόνο ορισμένα άτομα είναι «δημιουργικά», όπως οι καλλιτέχνες, οι μουσικοί, οι ζωγράφοι, οι γλύπτες και οι σχεδιαστές. Εντούτοις, η δημιουργικότητα δεν είναι κάτι που αναπτύσσεται μόνο από λίγους. Όλοι έχουμε δημιουργικές δυνατότητες μέσα μας, απλά πρέπει να μάθουμε πώς να τις ξεκλειδώνουμε.

Η δημιουργικότητα και η δημιουργική σκέψη είναι δεξιότητες που μπορούμε να τις εξασκήσουμε και να τις βελτιώσουμε. Βασικά, η δημιουργικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με καινοτόμες ιδέες. Ούτε αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση να σκεφτούμε μια νέα ιδέα από το μηδέν για να θεωρηθούμε «δημιουργικοί». Η δημιουργικότητα μπορεί να υπάρξει ακόμα και όταν απλά κοιτάμε υπάρχοντα προϊόντα, υπηρεσίες, ιδέες και προσεγγίσεις και έγκειται στο να βρούμε ένα νέο στοιχείο, μια νέα οπτική γωνία ή μια νέα αγορά. Σήμερα, πολλές από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις δεν αποτελούν δημιούργημα εντελώς νέων ιδεών. Άτομα που ανοίγουν καταστήματα, εστιατόρια, κομμωτήρια και υπηρεσίες ομορφιάς, υπηρεσίες υποστήριξης Τεχνολογίας Πληροφορίας, εταιρείες ταξί, κλπ., δεν δημιουργούν την πρώτη επιχείρηση του είδους της, αλλά έχουν μια δημιουργική σκέψη. Η σκέψη αυτή προσθέτει κάτι καινούργιο στο δικό τους προϊόν ή στη δική τους υπηρεσία και είναι αυτή που θα βοηθήσει τελικά την επιχείρησή τους να ξεχωρίσει στην αγορά. Η ενίσχυση αυτού του τύπου δημιουργικότητας μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή επιχειρηματική επιτυχία.

Για να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τη δική σας δημιουργικότητα, δείτε το σενάριο στην ακόλουθη άσκηση.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Μια τοπική κατασκευαστική εταιρεία ήρθε στο σχολείο σας. Κατασκευάζουν φορητά ασύρματα ραδιόφωνα. Η εταιρεία ήταν πολύ επιτυχημένη τη δεκαετία του 1990 και προηγουμένως – βασικά, ήταν επιτυχημένη προτού οι άνθρωποι ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones)! Αλλά, από τότε που οι νέοι άρχισαν να λαμβάνουν έξυπνα κινητά τηλέφωνα, αντί για φορητά ασύρματα ραδιόφωνα, ως χριστουγεννιάτικα δώρα, η εταιρεία είδε μια σοβαρή πτώση στη ζήτηση του προϊόντος της, ειδικά μεταξύ των νέων. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ήρθαν στο σχολείο σας για να πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων με ομάδες εστίασης. Μέσα από αυτές, θέλουν να συζητήσουν μαζί με εσάς και τους συνομηλίκούς σας πώς μπορούν να βελτιώσουν τα φορητά ασύρματα ραδιόφωνά τους και πώς αυτά μπορούν να γίνουν πιο ελκυστικά για τους νέους.

Δουλεύοντας σε ομάδες των 3-4 ατόμων, χρησιμοποιήστε το μοντέλο SCAMPER για να ετοιμάσετε μια λίστα εισηγήσεων με τρόπους βελτίωσης των φορητών ασύρματων ραδιοφώνων, ούτως ώστε να παρακινηθούν οι νέοι να τα αγοράσουν ξανά.

Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία και ετοιμάσετε τη λίστα εισηγήσεων με τους τρόπους βελτίωσης, δημιουργήστε, εσείς και η ομάδα σας, μια σύντομη παρουσίαση με τις προτεινόμενες βελτιώσεις. Στη συνέχεια, όλες οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις αλλαγές στον Διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας με τις καλύτερες ιδέες για τη βελτίωση των φορητών ασύρματων ραδιοφώνων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βήμα 1: Τι είναι το μοντέλο SCAMPER;

Τι είναι λοιπόν το μοντέλο SCAMPER και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φέρετε τα φορητά ασύρματα ραδιόφωνα πίσω στον 21ο αιώνα;

Το μοντέλο SCAMPER είναι μια μέθοδος που σας επιτρέπει να βρείτε τη λύση σε ένα πρόβλημα εξετάζοντάς το από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Όταν η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ένα προϊόν, όπως το φορητό ασύρματο ραδιόφωνο, το SCAMPER μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό τρόπων βελτίωσης του προϊόντος, ώστε να ταιριάζει καλύτερα στις σημερινές απαιτήσεις των καταναλωτών.

Το SCAMPER είναι ένα αρκτικόλεξο από την αγγλική γλώσσα. Το κάθε γράμμα αντιπροσωπεύει μια τεχνική σκέψης. Σε αυτό το μοντέλο:

  •   ΤοS σημαίνει Substitute, δηλ. Υποκαθιστώ
  • ΤοC σημαίνει Combine, δηλ. Συνδυάζω
  • ΤοA σημαίνει Adapt, δηλ. Προσαρμόζω
  • ΤοM σημαίνει Modify, δηλ. Τροποποιώ
  • Το P σημαίνει Put to another use, δηλ. Χρησιμοποιώ διαφορετικά
  • ΤοE σημαίνει Eliminate, δηλ. Ξεφορτώνομαι (Απλοποιώ)
  • ΤοR σημαίνει Reverse ή Rearrange, δηλ. Αντιστρέφω/ Αναποδογυρίζω ή Αναδιοργανώνω/ Αναδιατάσσω

Ακολουθώντας αυτό το μοντέλο, έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε αυτά τα διαφορετικά στιλ και τεχνικές σκέψης. Επιλέξτε μία από, ή όλες αυτές, τις 7 μεθόδους και εφαρμόστε την, ή τις, για τον σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα του φορητού ασύρματου ραδιοφώνου και δείτε τι αλλαγές και βελτιώσεις μπορείτε να σκεφτείτε εσείς και η ομάδα σας!

Οι πιο κάτω σύνδεσμοι, με το υλικό στην αγγλική γλώσσα, θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε το πρώτο αυτό βήμα της διαδικασίας:

  • Καλές πρακτικές για τη χρήση του SCAMPER:
https://www.interaction-design.org/literature/article/learn-how-to-use-the-best-ideation-methods-scamper
  • Ενδεικτικές ερωτήσεις για να υποβάλετε στον εαυτό σας, όταν χρησιμοποιείτε το SCAMPER για να βελτιώσετε ένα προϊόν:
https://www.mindtools.com/pages/article/newCT_02.htm
  • Πώς να χρησιμοποιήσετε το SCAMPER για να βελτιώσετε το προϊόν σας:

Βήμα 2: Αξιολόγηση ιδεών

Τώρα, αφού έχετε ήδη εφαρμόσει το μοντέλο SCAMPER στα φορητά ασύρματα ραδιόφωνα, πιθανόν να έχετε πολλές ιδέες βελτίωσης του σχεδιασμού τους! Είναι σημαντικό να μειώσετε αυτές τις ιδέες, ώστε να βασιστείτε μόνο σε 2-3 καλές και ποιοτικές ιδέες κατά την παρουσίαση στον Διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας!

Μία από τις απλούστερες και ευκολότερες μεθόδους για την αξιολόγηση ιδεών είναι η διαδικασία αξιολόγησης δύο βημάτων.

Εάν έχετε πολλές ιδέες, μπορείτε πρώτα να διαβάσετε μία-μία τις ιδέες σας και, για κάθε ιδέα ξεχωριστά, τα μέλη της ομάδας μπορούν να ψηφίσουν κατά πόσο θα ήθελαν ή όχι να προχωρήσετε με την κάθε ιδέα. Εάν έχετε περισσότερες από 10 ιδέες, αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να μειώσετε τον αριθμό των ιδεών σε 5, ούτως ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμη η διαδικασία.

Τώρα που έχετε περιοριστεί σε 5 καλές ιδέες, αλλά θέλετε να καταλήξετε σε 2-3, μπορείτε να προχωρήσετε με την επιλογή των καλύτερων ιδεών στη βάση ενός μικρού Πίνακα Αξιολόγησης Ιδεών. Για τον Πίνακα Αξιολόγησης Ιδεών, σχεδιάστε έναν πίνακα με 5 στήλες και γράψτε τις 5 ιδέες σας στην αριστερή στήλη, η οποία θα έχει ως επικεφαλίδα τη λέξη «Ιδέες». Στις κορυφές των υπόλοιπων 4 στηλών, γράψτε τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης που θα λάβετε υπόψη για την αξιολόγηση της κάθε ιδέας:

  1. Ελκυστικό στους πελάτες
  2. Χρόνος για βελτιώσεις
  3. Κόστος βελτιώσεων
  4. Ανταγωνισμός στην αγορά

Για καθεμιά από τις ιδέες του Πίνακα, γράψτε ένα βαθμό, από 1 μέχρι 5, για κάθε ένα από τα 4 συνολικά κριτήρια αξιολόγησης. Οι ιδέες που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία είναι αυτές που θα παρουσιάσετε στην κατασκευαστική εταιρεία!

Οι πιο κάτω σύνδεσμοι, με υλικό στην αγγλική γλώσσα, θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για τις τεχνικές αξιολόγησης ιδεών:

  • Αξιολόγηση ιδέας – Τι είναι και πώς μπορεί να την εφαρμόσετε:
https://www.viima.com/blog/idea-evaluation-what-is-it-and-how-should-one-do-it
  • Αξιολόγηση ιδέας – Πώς να αναγνωρίσετε τις καλύτερες ιδέες:

Βήμα 3: Παρουσίαση των βελτιωμένων φορητών ασύρματων ραδιοφώνων

Τώρα, αφού επιλέξατε τις καλύτερες ιδέες, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον σχεδιασμό, τη λειτουργικότητα και -το πιο σημαντικό- τις πωλήσεις των φορητών ασύρματων ραδιοφώνων, το επόμενο βήμα για την ομάδα σας είναι να ετοιμάσει μια παρουσίαση με τις προτεινόμενες αλλαγές στον Διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας. Η ομάδα σας θα πρέπει να συνεργαστεί για να δημιουργήσει μια παρουσίαση PowerPoint ή ένα σύνολο διαφανειών Google (Google Slides), περιλαμβάνοντας τα εξής:

  • Τις απόψεις σας για τον αρχικό (τρέχοντα) σχεδιασμό των φορητών ασύρματων ραδιοφώνων
  • Τους αποδέκτες, δηλαδή τους καταναλωτές στους οποίους απευθύνεται το προϊόν
  • Τις βασικές αλλαγές που θα κάνατε για να βελτιώσετε το φορητό ασύρματο ραδιόφωνο
  • Γιατί πιστεύετε ότι αυτές οι αλλαγές θα προσελκύσουν εκ νέου τους καταναλωτές

Για να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή παρουσίαση, διαβάστε κάποιες συμβουλές στους παρακάτω συνδέσμους, που περιέχουν υλικό στην αγγλική γλώσσα:

  • 10 μυστικά για μια διασκεδαστική, καθηλωτική και ευχάριστη παρουσίαση:
https://www.lifehack.org/articles/productivity/10-secrets-making-every-presentation-fun-engaging-and-enjoyable.html
  • 8 τρόποι για να δημιουργήσετε συναρπαστικές παρουσιάσεις PowerPoint για το έργο σας:
  • 7 κόλπα για να δημιουργήσετε καλλιτεχνικές διαφάνειες Google (Google Slides):

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Με την ολοκλήρωση αυτής της άσκησης, θα αποκτήσετε τις εξής γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις:

ΓνώσειςΔεξιότητεςΣτάσεις
Βασικές γνώσεις για τη δημιουργία αξίας Βασικές γνώσεις για τη δημιουργία αξίας στον επιχειρηματικό τομέα Βασικές γνώσεις για τον εντοπισμό και τη δημιουργία ευκαιριών που δημιουργούν αξία Βασικές γνώσεις για το πώς να κάνετε τις ιδέες σας πράξηΕφαρμογή του μοντέλου SCAMPER για τη δημιουργία αξίας σε ένα υπάρχον προϊόν Ανάπτυξη πολλών ιδεών με μια απλή δραστηριότητα για τη δημιουργία αξίας Συζήτηση για καλύτερες λύσεις και νέες προκλήσεις Εφαρμογή δεξιοτήτων ομαδικής εργασίας για την αντιμετώπιση μιας πρόκλησης  Αντίληψη της επίδρασης που μπορεί να έχει η επιχειρηματική δράση στην κοινότητα-στόχο Δεκτικότητα στον εντοπισμό ευκαιριών Συνειδητοποίηση των προκλήσεων κατά τη δημιουργία αξίας

Για την αξιολόγηση αυτής της ιστοεξερεύνησης, όλες οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν τις διαφάνειές τους στον «Διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας», τον οποίο, σε αυτή την περίπτωση, θα υποδυθεί ο εκπαιδευτικός, ο διαμεσολαβητής ή ο εργαζόμενος στον τομέα της νεολαίας. Ο στόχος αυτής της σύντομης δραστηριότητας υπόδυσης ρόλων είναι: Πρώτον, οι εκπαιδευόμενοι να έχουν προκαθορισμένο χρόνο για την ολοκλήρωση όλων των εργασιών και την ανάπτυξη της παρουσίασής τους και, δεύτερον, οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία και να εξασκηθούν στη δημόσια ομιλία, καθώς και να αναπτύξουν δεξιότητες στην παρουσίαση. Μέσω της δραστηριότητας αυτής, οι εκπαιδευόμενοι θα πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Σημειώνεται ότι η παρουσίαση και η δημόσια ομιλία πρόκειται για δεξιότητες που θα χρειαστεί να αναπτύξουν περαιτέρω για να βελτιώσουν την μελλοντική τους απασχολησιμότητα ή για να γίνουν επιχειρηματίες. Στο τέλος των παρουσιάσεων, ο εκπαιδευτικός, ο διαμεσολαβητής ή ο εργαζόμενος στον τομέα της νεολαίας θα δώσει άμεση προφορική ανατροφοδότηση σε κάθε ομάδα ξεχωριστά και θα επισημάνει τυχόν περιθώρια για βελτίωση.

Στη συνέχεια, οι εκπαιδευόμενοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μια σύντομη άσκηση αυτοαξιολόγησης για αυτή την ιστοεξερεύνηση γράφοντας σε 150-200 λέξεις: πώς αξιολόγησαν την απόδοσή τους στην άσκηση, ποια στοιχεία τους άρεσαν ή δεν τους άρεσαν και τι θα έκαναν διαφορετικά, εάν επαναλάμβαναν τη δραστηριότητα αυτή ξανά. Οι πιο κάτω ερωτήσεις θα τους καθοδηγήσουν σε αυτή την άσκηση αυτοαξιολόγησης:

  • Πώς απέδωσα ως μέλος ομάδας; Τι ρόλο ανέλαβα; Μου άρεσε αυτός ο ρόλος;
  • Ποια στοιχεία αυτής της δραστηριότητας μου άρεσαν περισσότερο;
  • Υπήρξε κάποια πτυχή που αποτέλεσε πρόκληση για μένα και γιατί;
  • Ήταν δεκτικά στις ιδέες μου τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας; Είχα πολλές ιδέες;
  • Έμαθα κάτι που δεν ήξερα για τον εαυτό μου μέσα από αυτή τη δραστηριότητα;
  • Εάν επρόκειτο να επαναλάβω αυτή τη δραστηριότητα, θα λειτουργούσα διαφορετικά την επόμενη φορά; Τι θα έκανα διαφορετικά και γιατί;

Και απαντήστε  σε αυτό το σύντομο κουίζ: https://forms.gle/pFsR4nYt4q2Go6Vk7

Απαντήσεις:

Ερ. 1: Η δημιουργική σκέψη και η δημιουργικότητα είναι δεξιότητες που μπορούμε να μάθουμε και να βελτιώσουμε:

  1. Σωστό
  2. Λάθος

Σωστή απάντηση: 1

Ερ. 2: Τι σημαίνει το αγγλικό γράμμα “A” στο αρκτικόλεξο SCAMPER;

  1. Allow, δηλ. Επιτρέπω
  2. Adapt, δηλ. Προσαρμόζω
  3. Apply, δηλ. Εφαρμόζω

Σωστή απάντηση: 2

Ερ. 3: Τι σημαίνει το αγγλικό γράμμα “R” στο αρκτικόλεξο SCAMPER;

  1. Rearrange, δηλ. Αναδιοργανώνω/ Αναδιατάσσω
  2. Rewind, δηλ. Γυρίζω προς τα πίσω
  3. Renew, δηλ. Ανανεώνω

Σωστή απάντηση: 1

Ερ. 4: Τι σημαίνει το αγγλικό γράμμα “C” στο αρκτικόλεξο SCAMPER;

  1. Choose, δηλ. Επιλέγω
  2. Cut-out, δηλ. Αφαιρώ
  3. Combine, δηλ. Συνδυάζω

Σωστή απάντηση: 3

Ερ. 5: Ποιο από τα ακόλουθα ΔΕΝ αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης και ΔΕΝ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον Πίνακα Αξιολόγησης Ιδεών;

  1. Κόστος που σχετίζεται με τις προτεινόμενες βελτιώσεις
  2. Χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή του προϊόντος
  3. Κατάλληλο χρώμα για το προϊόν
  4. Πληροφορίες για τους ανταγωνιστές

Σωστή απάντηση: 3

Ερωτήσεις που μπορεί να υποβάλει ο εκπαιδευτικός, ο διαμεσολαβητής ή ο εργαζόμενος στον τομέα της νεολαίας στην ολομέλεια της τάξης, για συζήτηση, στο τέλος αυτής της ιστοεξερεύνησης:

  • Πώς θα αξιολογούσατε συνολικά αυτή την εμπειρία; Σας άρεσε που μάθατε νέα πράγματα μέσα από τις δραστηριότητες της ιστοεξερεύνησης;
  • Πώς νιώσατε που έπρεπε να συνεργαστείτε ως μέλη μιας ομάδας; Σας άρεσε που εργαστήκατε ομαδικά για να αντιμετωπίσετε μια πρόκληση;
  • Τι πιστεύετε ότι έχετε μάθει μέσω αυτής της διαδικασίας;
  • Πιστεύετε ότι αποκτήσατε νέες δεξιότητες; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;
  • Τι σας άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο; Και γιατί;
  • Νιώσατε υπερήφανοι όταν καταφέρατε να ολοκληρώσετε αυτή τη δραστηριότητα; Σας προκάλεσε αισθήματα ολοκλήρωσης αυτό το επίτευγμα;
  • Τώρα που γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε το μοντέλο SCAMPER, μπορείτε να σκεφτείτε άλλα προϊόντα για τα οποία μπορείτε να το εφαρμόσετε;
  • Θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση, βασισμένοι σε όσα μάθατε από αυτή την εμπειρία;

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η δημιουργικότητα ενυπάρχει σε όλους μας, παρόλο που μπορεί να αναπτυχθεί διαφορετικά στον καθένα από εμάς. Από τον καιρό που ήμασταν παιδιά, μας έλεγαν ότι κάποιοι άνθρωποι απλά «γεννιούνται δημιουργικοί» και ότι οι υπόλοιποι από εμάς είμαστε καταδικασμένοι να μεγαλώσουμε χωρίς να βιώσουμε τη δημιουργικότητα – τώρα ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Η δημιουργικότητα είναι μια δεξιότητα στην οποία μπορούμε να εξασκηθούμε και που μπορούμε να αναπτύξουμε. Πρόκειται για μια νοοτροπία, μια στάση ζωής, που μπορούμε να ακολουθήσουμε, να δημιουργήσουμε και να καλλιεργήσουμε. Είναι μια εσωτερική δύναμη σε όλους μας, στην οποία μπορούμε να ανατρέξουμε και να την αξιοποιήσουμε, όταν χρειαστεί.

Η δημιουργικότητα δεν σημαίνει πρωτοτυπία, φαντασία ή καινοτομία. Είναι απλά η ικανότητα να βλέπουμε κάτι νέο, καινούργιο και διαφορετικό σε οτιδήποτε και σε όλα.

«Η δημιουργικότητα απλά συνδέει τα πράγματα. Όταν ρωτάτε τους δημιουργικούς ανθρώπους πώς έκαναν κάτι, αισθάνονται λίγο ένοχοι γιατί δεν το έκαναν πραγματικά, απλά είδαν κάτι. Τους φαινόταν προφανές μετά από λίγο» – Steve Jobs

Section 2

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τι σημαίνει να είσαι δημιουργικός; Να είσαι μουσικός ή συγγραφέας; Να μπορείς να ζωγραφίζεις, να σχεδιάζεις, να σκέφτεσαι καινούργια πράγματα και να εκφράζεσαι καλλιτεχνικά; Να λύνεις προβλήματα με ένα διαφορετικό και ευρηματικό τρόπο; Να βλέπεις τις δυνατότητες σε κάτι που άλλοι αδυνατούν να δουν; Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι έκφρασης της δημιουργικότητας και ότι πρόκειται για μια δεξιότητα, την οποία μπορούμε να εξασκήσουμε και να βελτιώσουμε.

Αν ποτέ αναρωτιέστε γιατί οι φίλοι σας ή η οικογένειά σας ή άλλοι άνθρωποι είναι πιο «δημιουργικοί» από εσάς ή γιατί γεννήθηκαν με το «δώρο της δημιουργικότητας», ενώ εσείς όχι, μην απελπίζεστε – δεν ισχύει ότι αυτοί είναι δημιουργικοί, ενώ εσείς δεν είστε. Ίσως απλά αυτοί να έχουν εξασκήσει τη δημιουργικότητά τους περισσότερο από ότι εσείς. Όσο περισσότερο εξασκείστε, τόσο πιο δημιουργικοί θα γίνετε.

Στην άσκηση που ακολουθεί, θα έχετε την ευκαιρία να εξασκήσετε μια σειρά διαφορετικών τύπων δημιουργικότητας: τη δημιουργική σκέψη, το δημιουργικό γράψιμο, το γραφικό σχέδιο, την παραγωγή ψηφιακών μέσων. Θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις δημιουργικές σας δεξιότητες και να αντιληφθείτε ποια μορφή δημιουργικότητας απολαμβάνετε περισσότερο!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το σχολείο σας διοργανώνει διαγωνισμό με θέμα «Καινοτόμα Επιχειρηματική Ιδέα της Χρονιάς» και θέλετε να λάβετε μέρος. Για να συμμετάσχετε σε αυτό τον διαγωνισμό, θα πρέπει πρώτα να σκεφτείτε μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα, που μπορεί να εφαρμοστεί στο σχολείο σας. Για αυτό, θα πρέπει να διεξάγετε μια έρευνα αγοράς με τους συμμαθητές σας, για να διαμορφώσετε και να αναπτύξετε καλύτερα την επιχειρηματική σας ιδέα.

Για να προωθήσετε τo νέα επιχειρηματικό εγχείρημα, θα πρέπει πρώτα να διαμορφώσετε μια ελκυστική στρατηγική μάρκετινγκ με διάφορα προωθητικά υλικά και πολυμέσα, για να βεβαιωθείτε ότι η επιχειρηματική σας ιδέα τυγχάνει ευρείας αποδοχής και υποστήριξης από τους συμμαθητές σας. Μόνο έτσι η επιχειρηματική σας ιδέα θα είναι υποψήφια για το βραβείο του σχολικού διαγωνισμού.

Ο ανταγωνισμός στο σχολείο σας είναι μεγάλος, αλλά εσείς έχετε αυτοπεποίθηση και είστε πεπεισμένοι ότι με τη δημιουργικότητά σας θα κερδίσετε. Τι περιμένετε λοιπόν; Ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βήμα 1: Τεχνικές Παραγωγής Ιδεών

Το πρώτο βήμα στο ταξίδι σας για το βραβείο «Καινοτόμα Επιχειρηματική Ιδέα της Χρονιάς» είναι να βρείτε μια ιδέα για μια επιχείρηση με δυνατότητες επιτυχίας στο δικό σας σχολικό περιβάλλον. Σκεφτείτε το σχολείο σας – εκεί περνούμε, κατά μέσο όρο, το 13,5% όλων των ωρών, κατά τις οποίες είμαστε ξύπνιοι, μέχρι τα 18 μας χρόνια. Άρα, περνάμε πολύ χρόνο στο σχολείο! Τι θα μπορούσε να βελτιώσει τη σχολική εμπειρία για σας και τους συνομηλίκους σας; Τι θα μπορούσατε να κάνετε για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων στο σχολείο σας, όπως ο εκφοβισμός, οι ψυχικές διαταραχές, κινητικά προβλήματα, κλπ; Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να είναι το σχολείο σας αειφόρο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον; Η παρατήρηση του κόσμου γύρω σας και η αναζήτηση ευκαιριών για νέες επιχειρηματικές ιδέες αποτελούν κλειδιά για τον κόσμο του επιχειρηματία. Κατά την παραγωγή ιδεών, η ποιότητα της ιδέας δεν είναι τόσο σημαντική όσο η ποσότητα! Στην πραγματικότητα, στην παραγωγή ιδεών θα πρέπει να καταλήξετε σε πολλές ιδέες. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν κακές ιδέες. Όποια ιδέα σας έρχεται στο μυαλό, σημειώστε την – μπορείτε ανά πάσα στιγμή, κατά τα επόμενα βήματα, να επαξιολογήσετε και να αφαιρέσετε ανέφικτες ιδέες από την αρχική σας λίστα.

Για να σας βοηθήσουμε να ξεκλειδώσετε τις ικανότητές σας για δημιουργική σκέψη και να βρείτε κάποιες δημιουργικές ιδέες για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση στο σχολείο σας, μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους σχετικό υλικό, στην αγγλική γλώσσα:

Βήμα 2: Αξιολόγηση Ιδεών

Πολύ καλά! Ολοκληρώσατε το πρώτο βήμα και ετοιμάσαμε μια λίστα με επιχειρηματικές ιδέες, που μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο σας. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να καταλήξετε στις 1-2 καλύτερες ιδέες για να προχωρήσετε.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να αξιολογήσετε την ποιότητα των ιδεών σας. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα Πίνακα Αξιολόγησης Ιδεών. Πρόκειται για ένα απλό πίνακα, μέσω του οποίου μπορείτε να ελέγξετε την ποιότητα, τη σχετικότητα και τη δημιουργικότητα των ιδεών σας.

Για να ξεκινήσετε, στους πιο κάτω συνδέσμους, μπορείτε να βρείτε υποβοηθητικό υλικό, στην αγγλική γλώσσα:

Βήμα 3: «Vox Pop» για Έρευνα Αγοράς

Υπέροχη δουλειά! Ετοιμάσατε ένα απλό Πίνακα Αξιολόγησης Ιδεών και τώρα καταλήξατε στις 1-2 καλύτερες ιδέες, που θα αναπτύξετε περισσότερο. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία αυτή, είναι η πραγματοποίηση μιας απλής έρευνας αγοράς. Πώς θα ξέρετε εάν η επιχειρηματική σας ιδέα θα λειτουργήσει στον πραγματικό κόσμο; Σκεφτήκατε το ενδεχόμενο μόνο εσείς να την βρίσκετε ενδιαφέρουσα ή καινοτόμα; Στο σημείο αυτό, λοιπόν, υπεισέρχεται η έρευνα αγοράς! Η έρευνα αγοράς περιλαμβάνει απλά μια στοιχειώδη διερεύνηση, που θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του στοχευόμενου κοινού, της ομάδας-στόχου – σε αυτή την περίπτωση, των συμμαθητών στο σχολείο σας! Για την έρευνα αγοράς σε αυτή την άσκηση, εισηγούμαστε να πραγματοποιήσετε μια σύντομη δημοσκόπηση «Vox Pop» (από το λατινικό vox populi, δηλ. φωνή λαού/ κοινή γνώμη) με τους συμμαθητές στο σχολείο σας. Σκεφτείτε τι θα θέλατε να μάθετε για την ιδέα σας και γράψτε 2-3 ερωτήσεις που θα χρησιμοποιήσετε ως βάση για το «Vox Pop» σας. Επίσης, θυμηθείτε να ρωτήσετε το κοινό σας για τις προτιμήσεις που έχουν όσον αφορά στο μάρκετινγκ – αυτό θα σας χρησιμεύσει στη συνέχεια!

Για να καταλάβετε καλύτερα τι είναι το «Vox Pop» και πώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια τέτοιου είδους δημοσκόπηση χρησιμοποιώντας την έξυπνη κινητή συσκευή σας (smartphone), δείτε το υλικό, στην αγγλική γλώσσα, στους παρακάτω συνδέσμους:

Βήμα 4: Ανάπτυξη Στρατηγικής Μάρκετινγκ

Το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσετε ό,τι έχετε μάθει μέσω του «Vox Pop», για να αναπτύξετε μια απλή στρατηγική μάρκετινγκ για την επιχειρηματική σας ιδέα. Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής μάρκετινγκ θα είναι η «πρόταση αξίας» («value proposition», στα αγγλικά) και το «μοναδικό πλεονέκτημα πώλησης» («unique selling proposition», στα αγγλικά) της επιχείρησής σας. Για να μάθετε περισσότερα για αυτούς τους όρους, θα βρείτε σχετικό υλικό, στην αγγλική γλώσσα, στους συνδέσμους πιο κάτω, διαφορετικά μπορεί να κάνετε τη δική σας διαδικτυακή έρευνα για να τους κατανοήσετε καλύτερα.

Αφού κατανοήσετε καλύτερα και καταλήξετε στη διατύπωση των πιο πάνω εννοιών σε σχέση με τη δική σας επιχειρηματική ιδέα, προχωρήστε αναπτύσσοντας μια απλή στρατηγική μάρκετινγκ για την ιδέα σας – αυτή θα είναι το κλειδί για την επιτυχία σας στα βραβεία του διαγωνισμού. Πιο κάτω, προτείνουμε ένα πρότυπο για ένα απλό μονοσέλιδο σχέδιο μάρκετινγκ – αφιερώστε λίγο χρόνο για να συμπληρώσετε αυτό το πρότυπο στρατηγικής μάρκετινγκ για την επιχειρηματική σας ιδέα. Η εφαρμογή μιας καθορισμένης στρατηγικής μάρκετινγκ θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε τα επόμενα βήματα της διαδικασίας με μεγαλύτερη σαφήνεια!

·         5 Βήματα για να Δημιουργήσετε ένα Σχέδιο Μάρκετινγκ: https://www.entrepreneur.com/slideshow/299487

Βήμα 5: Δημιουργία Προωθητικού Βίντεο

Τώρα, αφού καθορίσατε τη στρατηγική μάρκετινγκ και αναπτύξατε την επιχειρηματική σας ιδέα γράφοντας την «πρόταση αξίας» και το «μοναδικό πλεονέκτημα πώλησης» της επιχείρησής σας, το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε μια σειρά προωθητικού (διαφημιστικού) υλικού. Με το υλικό αυτό θα δώσετε ζωή στην επιχειρηματική σας ιδέα και θα κερδίσετε υποστηρικτές για την ιδέα σας πριν από τα βραβεία. Έρευνες δείχνουν ότι το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι πιο αποτελεσματικό, όταν οι εταιρείες διαφημίζουν μέσω προωθητικών βίντεο. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι να αξιοποιήσετε αυτή την διαπίστωση και να δημιουργήσετε ένα προωθητικό βίντεο για τη νέα σας επιχειρηματική ιδέα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να τραβήξετε ένα βίντεο, που εκφράζει πραγματικά την καινοτομία στην επιχειρηματική σας ιδέα, καθώς αυτός είναι ο κύριος στόχος των βραβείων. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε μερικά στιγμιότυπα από το «Vox Pop» στο προωθητικό σας βίντεο, μόνο όμως εάν έχετε λάβει σχετική γραπτή άδεια από τους συμμετέχοντες.

Για περισσότερες συμβουλές και κόλπα σχετικά με τον τρόπο λήψης και επεξεργασίας επαγγελματικού βίντεο υψηλής ποιότητας με την κινητή έξυπνη συσκευή σας, δείτε στους παρακάτω συνδέσμους το σχετικό υλικό στα αγγλικά ή πραγματοποιήστε τη δική σας διαδικτυακή έρευνα:

Βήμα 6: Δημιουργία διαφημιστικών φυλλαδίων και αφισών

Τέλεια δουλειά! Τώρα έχετε δημιουργήσει ένα πραγματικά ισχυρό προωθητικό εργαλείο, μέσω του οποίου θα κερδίσετε την υποστήριξη των συμμαθητών σας για την επιχειρηματική σας ιδέα. Τα βίντεο λειτουργούν πολύ καλά στο ψηφιακό μάρκετινγκ, αλλά εφόσον, στην περίπτωση αυτή, στόχος σας είναι να γνωστοποιήσετε την επιχειρηματική σας ιδέα στο χώρο του σχολείου, δεν θα σας δίνεται πάντοτε η δυνατότητα να προβάλλετε το βίντεό σας. Άλλοι τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις προωθούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους είναι μέσω ειδικών προσφορών, μοιράζοντας διαφημιστικά φυλλάδια, διανέμοντας εκπτωτικά κουπόνια και άλλα δωρεάν προϊόντα, όπως διαφημιστικά στυλό, μπλουζάκια, τσάντες, επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού, κλπ. Καθώς ο προϋπολογισμός σας για τέτοιου είδους προώθηση είναι περιορισμένος (ή δεν έχετε καθόλου), η καλύτερη επιλογή για να προωθήσετε την επιχείρησή σας στο σχολείο είναι να δημιουργήσετε μερικά φυλλάδια και αφίσες για να αναρτήσετε σε πίνακες ανακοινώσεων. Το «Canva» είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα, στην οποία μπορείτε να δημιουργήσετε ελεύθερα φυλλάδια και αφίσες για την επιχειρηματική σας ιδέα. Για κάποιες συμβουλές και κόλπα για τη δημιουργία ελκυστικού προωθητικού φυλλαδίου στο «Canva», ανατρέξτε στο υλικό που περιέχουν, στα αγγλικά, οι πιο κάτω σύνδεσμοι ή, εναλλακτικά, απλώς συνδεθείτε κάνοντας κλικ στο www.canva.com, δημιουργήστε τον λογαριασμό σας και γίνετε δημιουργικοί! Το «Canva» είναι πολύ εύκολο στη χρήση και υπάρχουν ήδη πολλά διαθέσιμα σχέδια, οπότε είναι βέβαιο ότι θα καταλήξετε σε ένα ωραίο σχέδιο σε χρόνο μηδέν!

Βήμα 7: Αύξηση ακολούθων στο διαδίκτυο

Τώρα είστε εφοδιασμένοι με όλο το απαραίτητο διαφημιστικό υλικό για να ξεκινήσετε την προώθηση της επιχειρηματικής σας ιδέας έγκαιρα για τον διαγωνισμό του σχολείου! Όσο περισσότεροι ακολουθούν την επιχειρηματική σας ιδέα στο διαδίκτυο τόσο καλύτερο έρεισμα θα έχετε για την υποψηφιότητά σας για το βραβείο «Καινοτόμα Επιχειρηματική Ιδέα της Χρονιάς»! Αφού, λοιπόν, ετοιμάσατε το διαφημιστικό σας υλικό, τώρα θα πρέπει να προωθήσετε την επιχειρηματική σας ιδέα στο διαδίκτυο. Μερικές από τις καλύτερες στρατηγικές μάρκετινγκ για το ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης σήμερα είναι να μοιραστείτε την ιστορία σας και να είστε αυθεντικοί! Το κοινό θα εκτιμήσει την αυθεντικότητά σας και θα υποστηρίξει την επιχείρησή σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο, προτού ξεκινήσετε την προώθηση της ιδέας σας στο διαδίκτυο, για να γράψετε την ιστορία που οδήγησε στη σύλληψη αυτής της επιχειρηματικής ιδέας και την οποία θα μοιραστείτε με το κοινό σας. Αφού γράψετε αυτή τη σύντομη ιστορία (πρέπει να είναι μόνο 100-150 λέξεις παρεμπιπτόντως), ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω συνδέσμους με υλικό στην αγγλική γλώσσα, για να δείτε πώς μπορείτε να ξεκινήσετε την προσέλκυση διαδικτυακών ακολούθων (θα το δείτε ως «following online», στα αγγλικά) για την επιχειρηματική σας ιδέα:

·         [ΒΙΝΤΕΟ] Πώς να ξεκινήσετε ένα κανάλι YouTube το 2020: Οδηγός για αρχάριους στο YouTube: https://youtu.be/H7Z2TL5mVws

Βήμα 8: Προετοιμασία για την παρουσίαση της επιχειρηματικής ιδέας

Κάνατε τόσο καλή δουλειά μέχρι στιγμής και έφτασε σχεδόν η ώρα για τον διαγωνισμό! Το μόνο που απομένει είναι να προετοιμαστείτε για την παρουσίαση της επιχειρηματικής σας ιδέας, που θα σας δώσει το δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό και τη δυνατότητα να διεκδικήσετε το πολυπόθητο βραβείο! Για να ετοιμάσετε την παρουσίασή σας, εστιάστε στις ακόλουθες πτυχές της επιχειρηματικής σας ιδέας:

  • Ποια είναι η καινοτομία της επιχειρηματικής σας ιδέας;
  • Σε τι ανάγκη ανταποκρίνεται ή ποιο κενό καλείται να καλύψει;
  • Τι ανατροφοδότηση λάβατε από το κοινό-στόχο, δηλ. τους συμμαθητές σας, για αυτή την ιδέα;
  • Πώς προωθήσατε την ιδέα σας;
  • Πώς ανταποκρίθηκε το διαδικτυακό κοινό στην ιδέα σας;
  • Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να κερδίσετε το μαθητικό βραβείο «Καινοτόμα Επιχειρηματική Ιδέα της Χρονιάς»;

Η παρουσίαση σας πρέπει να είναι σύντομη, 3-4 λεπτά, αλλά θα πρέπει να καλύπτει όλα τα πιο πάνω σημεία με ευκρίνεια και ακρίβεια. Προσπαθήστε πρώτα να γράψετε την παρουσίαση για την επιχείρησή σας (business pitch, στα αγγλικά) και να θυμάστε ότι θα πρέπει να εξασκηθείτε πολλές φορές, πριν σας καλέσουν για να παρουσιάσετε την ιδέα σας ενώπιον της επιτροπής αξιολόγησης.

Στους πιο κάτω συνδέσμους θα βρείτε κόλπα και συμβουλές, στην αγγλική γλώσσα, για να ετοιμάσετε την παρουσίασή σας:

Βήμα 9: Παρουσίασης της Επιχειρηματικής Ιδέας

Συγχαρητήρια, έχετε φτάσει στο τέλος της άσκησης αυτής. Δείτε πόσο πολύ προχωρήσατε στην υλοποίηση της επιχειρηματικής σας ιδέας! Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρουσιάσετε την επιχείρησή σας στην επιτροπή αξιολόγησης. Έχετε αναπτύξει επαρκώς την ιδέα σας και εξασκηθήκατε στην παρουσίασή της. Είστε πανέτοιμοι για αυτή τη στιγμή! Θυμηθείτε να τους δείξετε το προωθητικό βίντεο στην αρχή ή στο τέλος της παρουσίασης – θα σας βοηθήσει να τους πείσετε για το καινοτόμο της επιχειρηματικής σας ιδέας! Καλή επιτυχία!

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Με την ολοκλήρωση αυτής της άσκησης, θα αποκτήσετε τις εξής γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις:

ΓνώσειςΔεξιότητεςΣτάσεις
Πρακτικές γνώσεις για τις αντιθετικές ανάγκες και ενδιαφέροντα της ομάδας-στόχου Πρακτικές γνώσεις του τρόπου ανάλυσης αναγκών της ομάδας-στόχου Πρακτικές γνώσεις για την αναγνώριση ευκαιριών που δημιουργούν αξία Πρακτικές γνώσεις για το πώς να μετατρέπετε τις ιδέες σας σε λύσεις, που δημιουργούν αξία για τους άλλους Θεωρητικές γνώσεις για την ανάπτυξη στρατηγικής λήψης αποφάσεωνΑναγνώριση αναγκών και προκλήσεων προς αντιμετώπιση Αξιοποίηση και διαμόρφωση ευκαιριών για ανταπόκριση στις προκλήσεις και τη δημιουργία αξίας για τους άλλους Ανάπτυξη πολλών ιδεών και ευκαιριών για αντιμετώπιση προκλήσεων Συζήτηση σε σχέση με το στρατηγικό όραμα για τη δημιουργία αξίας Αναγνώριση διαφορετικών μορφών αξίας που μπορούν να δημιουργηθούν μέσω της επιχειρη-ματικότηταςΣυνειδητοποίηση των αντιθετικών αναγκών και των ενδιαφερόντων διαφορετικών ομάδων-στόχων Δεκτικότητα στην καινοτομία Συνειδητοποίηση των διαφορετικών αναγκών που έχουν διαφορετικοί άνθρωποι Δεκτικότητα στην επένδυση για την ανάπτυξη ιδεών που δημιουργούν αξία Αναγνώριση της δυναμικής που μπορεί να έχει μια ιδέα στη δημιουργία αξίας Συνειδητοποίηση της επίδρασης που μπορεί να έχει η επιχειρηματική δράση στην στοχευμένη κοινότητα, στην αγορά, στην κοινωνία και στο περιβάλλον Επίγνωση για τη σημασία του οράματος στον επιχειρηματικό τομέα

Ως μέρος της αξιολόγησης αυτής της ιστοεξερεύνησης, όλοι οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα στην «επιτροπή αξιολόγησης». Σε αυτή την περίπτωση, τον ρόλο της επιτροπής θα υποδυθεί ο εκπαιδευτικός, ο διαμεσολαβητής ή ο εργαζόμενος στον τομέα της νεολαίας. Ο στόχος αυτής της σύντομης δραστηριότητας υπόδυσης ρόλων είναι: Πρώτον, οι εκπαιδευόμενοι να έχουν προκαθορισμένο χρόνο για την ολοκλήρωση όλων των εργασιών και την ανάπτυξη τόσο του προωθητικού βίντεο όσο και της παρουσίασης της επιχειρηματικής τους ιδέας και, δεύτερον, οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία και να εξασκηθούν στη δημόσια ομιλία, καθώς και να αναπτύξουν δεξιότητες στην παρουσίαση. Μέσω της δραστηριότητας αυτής, οι εκπαιδευόμενοι θα πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Σημειώνεται ότι η παρουσίαση και η δημόσια ομιλία πρόκειται για δεξιότητες που θα χρειαστεί να αναπτύξουν περαιτέρω για να βελτιώσουν την μελλοντική τους απασχολησιμότητα ή για να γίνουν επιχειρηματίες. Στο τέλος των παρουσιάσεων, ο εκπαιδευτικός, ο διαμεσολαβητής ή ο εργαζόμενος στον τομέα της νεολαίας θα δώσει άμεση προφορική ανατροφοδότηση σε κάθε ομάδα ξεχωριστά και θα επισημάνει τυχόν περιθώρια για βελτίωση. Τέλος, ο εκπαιδευτικός ή ο διαμεσολαβητής ή ο εργαζόμενος στον τομέα της νεολαίας μπορεί επίσης να επιλέξει τον νικητή/την νικήτρια για την «Καινοτόμα Επιχειρηματική Ιδέα της Χρονιάς». Αυτό το στοιχείο ανταγωνισμού από μόνο του μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τους μαθητές!

Στη συνέχεια, οι εκπαιδευόμενοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μια σύντομη άσκηση αυτοαξιολόγησης για αυτή την ιστοεξερεύνηση γράφοντας σε 150-200 λέξεις: πώς αξιολόγησαν την απόδοσή τους στην άσκηση, ποια στοιχεία τους άρεσαν ή δεν τους άρεσαν και τι θα έκαναν διαφορετικά, εάν επαναλάμβαναν τη δραστηριότητα αυτή ξανά. Οι πιο κάτω ερωτήσεις θα τους καθοδηγήσουν σε αυτή την άσκηση αυτοαξιολόγησης:

  • Αυτή η ιστοεξερεύνηση ήταν μια ατομική πρόκληση. Σας άρεσε που την εκτελέσατε μόνοι σας, χωρίς συνεργασία με άλλους; Θα προτιμούσατε να εργαστείτε για την ιστοεξερεύνηση αυτή μαζί με άλλα άτομα, ως μέλος μιας ομάδας; Εξηγήστε την απάντησή σας.
  • Ποια στοιχεία αυτής της δραστηριότητας σας άρεσαν περισσότερο;
  • Υπήρξε κάποια πτυχή που αποτέλεσε πρόκληση για σας και γιατί;
  • Αντιμετωπίσατε ιδιαίτερες δυσκολίες σε κάποιο συγκεκριμένο βήμα αυτής της ιστοεξερεύνησης;
  • Σας άρεσε η έκφραση δημιουργικότητάς σας σε αυτή την πρόκληση; Σας εξέπληξε η δημιουργικότητά σας σε οποιαδήποτε φάση;
  • Τι δεξιότητες αποκτήσατε μέσω αυτής της δραστηριότητας; Υπήρξαν κάποιες επί μέρους δραστηριότητες, στις οποίες θεωρείτε ότι αποδώσατε καλύτερα και κάποιες άλλες, στις οποίες δεν τα πήγατε τόσο καλά;
  • Υπήρξαν κάποιες πτυχές σε αυτή την πρόκληση που θα σας ωθούσαν να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση; Εάν ναι, ποιες πτυχές και γιατί;
  • Εάν επρόκειτο να επαναλάβετε αυτή τη δραστηριότητα, θα λειτουργούσατε διαφορετικά την επόμενη φορά; Τι θα κάνατε διαφορετικά και γιατί;

Και απαντήστε σε αυτό το σύντομο κουίζ: https://forms.gle/uMVTbp3P65asGD4N9

Απαντήσεις:

Ερ. 1: Το «Vox Pop» αποσκοπεί στη συλλογή βίντεο που αποτυπώνουν:

  1. την τοπική ιστορία
  2. τα γεγονότα της επικαιρότητας
  3. την κοινή γνώμη

Σωστή απάντηση: 3

Ερ. 2: Ποιο από τα πιο κάτω ΔΕΝ επηρεάζεται από το «μοναδικό πλεονέκτημα πώλησης» (unique selling point);

  1. Η οικονομική διαχείριση – τα οικονομικά
  2. Η στρατηγική μάρκετινγκ
  3. Η εμπορικό σήμα του προϊόντος/ της υπηρεσίας

Σωστή απάντηση: 1

Ερ. 3: Ποιο από τα πιο κάτω ΔΕΝ μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη αύξηση των ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

  1. Να είσαι ανθρώπινος
  2. Να κοινοποιείς νέα για διασημότητες
  3. Να είσαι ειλικρινής

Σωστή απάντηση: 2

Ερ. 4: Ποιο από τα πιο κάτω ΔΕΝ θα πρέπει να αποτελεί μέρος της παρουσίασής σου;

  1. Η οικονομική διαχείριση – τα οικονομικά
  2. Η επιχειρηματική στρατηγική
  3. Το πρόβλημα προς επίλυση
  4. Το μοναδικό πλεονέκτημα πώλησης
  5. Το σχέδιο εξόδου

Σωστή απάντηση: 4

Eρ. 5: Ποιο από τα πιο κάτω θα σας βοηθήσει να γράψετε μια καλή «Πρόταση Αξίας» (Value Proposition) πρωτίστως;

  1. Να προσελκύσετε πολλούς ακόλουθους διαδικτυακά
  2. Να βρείτε τους κατάλληλους υπαλλήλους για την επιχείρησή σας
  3. Να προσδιορίσετε τα οφέλη για την επιχείρησή σας
  4. Να αναπτύξετε τη στρατηγική μάρκετινγκ για την επιχείρησή σας

Σωστή απάντηση: 3

Ερωτήσεις που μπορεί να υποβάλει ο εκπαιδευτικός, ο διαμεσολαβητής ή ο εργαζόμενος στον τομέα της νεολαίας στην ολομέλεια της τάξης, για συζήτηση, στο τέλος αυτής της ιστοεξερεύνησης:

  • Πώς θα αξιολογούσατε συνολικά αυτή την εμπειρία; Σας άρεσε που μάθατε νέα πράγματα μέσα από τις δραστηριότητες της ιστοεξερεύνησης;
  • Πώς νιώσατε που έπρεπε να εργαστείτε ανεξάρτητα σε αυτή την άσκηση; Θα προτιμούσατε να συνεργαστείτε με άλλα άτομα, ως μέλη μιας ομάδας; Γιατί;
  • Σας άρεσε το σενάριο της ιστοεξερεύνησης; Έχετε υπόψη άλλα σενάρια, που θα προτιμούσατε να εφαρμόσουμε για αυτή την άσκηση; Γιατί;
  • Τι πιστεύετε ότι έχετε μάθει μέσω αυτής της διαδικασίας;
  • Πιστεύετε ότι αποκτήσατε νέες δεξιότητες; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;
  • Τι σας άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο; Και γιατί;
  • Νιώσατε υπερήφανοι όταν καταφέρατε να ολοκληρώσετε αυτή τη δραστηριότητα; Σας προκάλεσε αισθήματα ολοκλήρωσης αυτό το επίτευγμα;
  • Από όλες τις επί μέρους εργασίες αυτής της ιστοεξερεύνησης, υπήρξε κάποια που σας άρεσε τόσο πολύ που θα μπορούσατε να φανταστείτε μια καριέρα σε σχετικό τομέα; Εάν ναι, ποια εργασία ήταν αυτή; Εξηγήστε την απάντησή σας.
  • Θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση, βασισμένοι σε όσα μάθατε από αυτή την εμπειρία;

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Με την ολοκλήρωση αυτής της δραστηριότητας, θα πρέπει να έχετε επανεκτιμήσει τις δυνατότητές σας για δημιουργικότητα. Ο καθένας μας μπορεί να είναι δημιουργικός, εντούτοις αυτό που απουσιάζει σε πολλούς ανθρώπους είναι το κίνητρο για να εξασκήσουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους δεξιότητες. Ακόμα και η δημιουργική σκέψη για τον κόσμο γύρω μας είναι κάτι που πρέπει να εξασκηθεί, δεν είναι κάτι έμφυτο στους ανθρώπους! Τώρα που αποδείξατε στον εαυτό σας ότι είστε δημιουργικό άτομο, τι θα κάνετε στη συνέχεια; Ο κόσμος είναι η έμπνευσή σας! Να θυμάστε ότι:

«Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το πρόβλημα είναι να παραμείνεις καλλιτέχνης όσο μεγαλώνεις», Πάμπλο Πικάσο