Section 1

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κίνητρο και επιμονή, τι εννοούμε με αυτούς τους όρους; Το κίνητρο μπορεί να αναφέρεται στην προθυμία μας να αναλάβουμε δράση, αυτό που μας ωθεί να ενεργούμε με τον τρόπο που κάνουμε και να επιδιώκουμε συγκεκριμένους στόχους. Υπό αυτή την έννοια, σχετίζεται με τις συμπεριφορές και τις αξίες μας – τα πράγματα εκείνα που θεωρούμε σημαντικά, που μας παρακινούν να προσπαθούμε για το καλύτερο. Η επιμονή αναφέρεται στην αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιούμε το κίνητρό μας για την ολοκλήρωση της προσπάθειας. Προκειμένου να πετύχουμε έναν στόχο, πρέπει να έχουμε κίνητρο, πρέπει να προσδιορίσουμε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι αξίες μας για τον καθορισμό του στόχου· και πρέπει επίσης να εξασκήσουμε την επιμονή, που θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να έχουμε την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Αυτά είναι βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας. Παρόλο που δεν έχουν όλοι οι επιχειρηματίες τα ίδια κίνητρα ή τις ίδιες αξίες, όλοι έχουν το προσωπικό τους κίνητρο και μεγάλη επιμονή, πρώτον για να ιδρύσουν την επιχείρησή τους και να εξελίξουν την ιδέα τους, και δεύτερον για να διατηρήσουν την επιχείρησή τους σε λειτουργία, ανεξάρτητα από τα εμπόδια ή δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το να κατανοήσετε τα κίνητρά σας και να μάθετε πώς να τα αξιοποιείτε έτσι ώστε να πετύχετε έναν στόχο μέσω της επιμονής, είναι τα πρώτα βήματα για την έναρξη και τη διαχείριση μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Για να εξασκηθείτε και να αναπτύξετε αυτές τις ιδιότητες, έχουμε δημιουργήσει μια σύντομη δραστηριότητα που θα υλοποιήσετε σε μικρές ομάδες.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Είστε εθελοντής σε μια επιτροπή ενός πολιτιστικού φεστιβάλ της κοινότητάς σας. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στην κοινότητά σας τα τελευταία 7 χρόνια, αλλά τα τελευταία χρόνια η υποστήριξη από την τοπική κοινότητα ήταν μικρή και η προσέλευση πέρυσι ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Με τους χορηγούς να σκέφτονται να αποσύρουν τη χρηματοδότηση και την υποστήριξή τους, το φεστιβάλ βρίσκεται στο σημείο όπου είτε πρέπει να επαναπροσδιοριστεί είτε να ακυρωθεί. Εσείς και ένα άλλο μέλος της επιτροπής, είστε αποφασισμένοι να μην το αφήσετε να συμβεί! Αποφασίζετε να συνεργαστείτε για να βρείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε το φεστιβάλ και να επανακτήσετε την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας, καθώς και να προσελκύσετε νέες οικογένειες και άτομα από όλες τις κοινότητες της περιοχής σας. Η απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι το φεστιβάλ θα ληφθεί σε μια συνάντηση της τοπικής κοινότητας σε 10 ημέρες. Σε αυτήν τη συνάντηση, τα μέλη της επιτροπής του φεστιβάλ και οι τοπικοί χορηγοί θα συζητήσουν τα πλεονεκτήματα του να επενδύσουν στο φεστιβάλ για έναν ακόμη χρόνο για να δουν αν τα πράγματα μπορούν να αντιστραφούν. Αυτή είναι η ευκαιρία εσάς και του συναδέλφου σας να πείσετε αυτά τα άτομα να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το φεστιβάλ! Για αυτήν τη συνάντηση, εσείς και ο συνάδελφός σας θα πρέπει να ετοιμάσετε μια παρουσίαση χρησιμοποιώντας έναν Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου, για να δείξετε πώς θα επαναπροσδιορίσετε το φεστιβάλ και πώς θα φέρετε πίσω τους επισκέπτες του. Λαμβάνοντας υπόψη τις 2-3 αλλαγές που θα εισάγετε στο φεστιβάλ, θα συμπληρώσετε ένα πρότυπο Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου και θα το παρουσιάσετε στην επιτροπή του φεστιβάλ, μαζί με μια ανάλυση κόστους-οφέλους για αυτές τις αλλαγές, και τον αναμενόμενο αντίκτυπο που θα φέρουν στο φεστιβάλ. Θυμηθείτε, το μέλλον του φεστιβάλ διακυβεύεται, οπότε φροντίστε τα επιχειρήματά σας να είναι πειστικά!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βήμα 1: Αξιολόγηση της ζημιάς

Προκειμένου εσείς και ο συνάδελφός σας να ετοιμάσετε το σχέδιό σας για την αναβίωση του φεστιβάλ, πρέπει πρώτα να καταλάβετε και να αξιολογήσετε γιατί το φεστιβάλ απέτυχε εξ αρχής. Συνεργαστείτε και πραγματοποιήστε μια συνάντηση «απολογισμού για το φεστιβάλ» στην οποία θα δημιουργήσετε μια λίστα με όλα τα πράγματα που πήγαν λάθος στο φεστιβάλ σας. Για να κάνετε σχέδια για το μέλλον, πρέπει πρώτα να αξιολογήσετε τις αποτυχίες και τα λάθη του παρελθόντος. Όταν έχετε τη λίστα με τους 3-4 βασικούς λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι το φεστιβάλ απέτυχε, θα πρέπει να κάνετε το πρώτο βήμα για σχεδιάσετε το μέλλον του φεστιβάλ.

Οι παρακάτω σύνδεσμοι μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε τι πήγε λάθος στο φεστιβάλ σας:

Βήμα 2: Καταιγισμός ιδεών (brainstorming)

Τώρα που έχετε αξιολογήσει τα προηγούμενα φεστιβάλ και τι πήγε λάθος, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε μερικές ιδέες που θα φέρουν νέα πνοή στο φεστιβάλ!

Μία από τις πιο κοινές τεχνικές για την παραγωγή νέων ιδεών ονομάζεται καταιγισμός ιδεών (brainstorming). Λειτουργεί καλύτερα σε ομάδες ή σε ζευγάρια, επειδή ο καθένας σκέφτεται όσες περισσότερες ιδέες μπορεί και στη συνέχεια όλες οι ιδέες κοινοποιούνται, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ιδέα σε ένα άλλο μέλος της ομάδας. Η δραστηριότητα πραγματοποιείται σε ένα χρονικό όριο 5-10 λεπτών και κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου καταγράφονται όλες οι ιδέες, όσο αφελείς, αστείες ή ακραίες μπορεί να ακούγονται – είναι σημαντικό στον καταιγισμό ιδεών να μη λογοκρίνετε τις ιδέες σας, επειδή δεν ξέρετε ποια ιδέα μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα στη συνεργασία. Μετά από 5-10 λεπτά, εσείς και ο συνάδελφός σας θα πρέπει να μοιραστείτε και να ανταλλάξετε ιδέες. Κατά τη διάρκεια του καταιγισμού ιδεών, βεβαιωθείτε  ότι ασχολείστε με τα ζητήματα που εντοπίσατε στο βήμα 1!

Οι παρακάτω σύνδεσμοι θα βοηθήσουν εσάς και τον συνάδελφό σας να ολοκληρώσετε τη δραστηριότητα καταιγισμού ιδεών:

Όταν δημιουργήσετε τη λίστα με όλες τις ιδέες που έχετε σκεφτεί, αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταλήξετε στις πιο ρεαλιστικές και ποιες θα μπορούσαν να αποφέρουν το μεγαλύτερο όφελος για το φεστιβάλ. Θα πρέπει να τελειώσετε αυτήν τη δραστηριότητα με 4 ή 5 καλές ιδέες.

Βήμα 3: Αξιολόγηση ιδεών

Αφού έχετε καταλήξει σε μερικές ιδέες για αναβίωση του φεστιβάλ, είναι η στιγμή να μικρύνετε κι άλλο τη λίστα, ώστε να καταλήξετε στις πιο κατάλληλες ιδέες που μπορούν να σώσουν το φεστιβάλ!

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι και τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αξιολογήσετε την ποιότητα των ιδεών σας. Μία από τις πιο κοινές τεχνικές αξιολόγησης ιδεών είναι τα «Έξι Καπέλα Σκέψης», η οποία λειτουργεί καλύτερα σε ομάδες. Δίνει την ευκαιρία στα μέλη της ομάδας να εξετάσουν ιδέες και προβλήματα από διαφορετικές οπτικές. Να θυμάστε όμως ότι πρέπει να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο για όλες τις ιδέες στη λίστα σας! Αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο… ειδικά όταν εργάζεστε σε ζευγάρια – αυτό σημαίνει ότι ο καθένας θα πρέπει να φορέσει 3 καπέλα για κάθε ιδέα!

Αυτά τα άρθρα μπορούν να σας βοηθήσουν:

Αν ο χρόνος που έχετε για αυτό το βήμα είναι περιορισμένος, θα μπορούσατε επίσης να συμπληρώσετε έναν απλό πίνακα αξιολόγησης ιδεών, όπου μπορείτε να αξιολογήσετε και να επικυρώσετε κάθε ιδέα βάσει ενός συνόλου κριτηρίων στον πίνακα.

Για μερικά παραδείγματα ή για να ξεκινήσετε να αναπτύσσετε τον δικό σας πίνακα αξιολόγησης ιδεών, μπορεί να βρείτε τους ακόλουθους συνδέσμους χρήσιμους:

  • Πίνακας Αξιολόγησης Ιδεών: Βήμα προς βήμα οδηγός:
https://ideadrop.co/idea-evaluation-matrix-step-by-step-guide/
  • Ο Πίνακας Αξιολόγησης Ιδεών:
https://www.bcitsa.ca/beaboss/wp-content/uploads/sites/6/2016/09/The-Idea-Evaluation-Matrix.pdf
  • Πώς να αξιολογήσετε ιδέες:
https://innovationmanagement.se/imtool-articles/how-to-evaluate-ideas/

Βήμα 4: Ανάλυση κόστους-οφέλους

Το τελικό βήμα όσον αφορά τις ιδέες σας, είναι να βρείτε πόσο θα κοστίσουν οι ιδέες σας στην επιτροπή του φεστιβάλ και ποιο θα είναι το όφελος για την κοινότητά σας. Θα πρέπει να υπολογίσετε το κόστος των ιδεών σας, ποιους πόρους μπορείτε να αξιοποιήσετε για το φεστιβάλ και ποιος θα ωφεληθεί από αυτές τις αλλαγές.

Για την πραγματοποίηση μιας ανάλυσης κόστους-οφέλους των ιδεών του φεστιβάλ, οι ακόλουθοι σύνδεσμοι μπορεί να είναι ένα χρήσιμο σημείο αφετηρίας:

  • Τι είναι η ανάλυση κόστους-οφέλους; Παραδείγματα και βήματα:
https://www.thestreet.com/personal-finance/education/cost-benefit-analysis-14878947
  • Ανάλυση κόστους-οφέλους για έργα – Ένας οδηγός βήμα προς βήμα:
  • 10 βασικά βήματα για ανάλυση κόστους-οφέλους:

Αυτό το βήμα είναι επίσης το πρώτο βήμα για συμπλήρωση του Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου. Όταν ολοκληρώσετε την ανάλυση κόστους-οφέλους, χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες για το «κόστος» για να συμπληρώσετε το κομμάτι που αφορά τη «δομή κόστους» στον Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου. Δε χρειάζεται να συμπληρώσετε τον Καμβά σε αυτό το σημείο, αλλά σημειώστε το κόστος που προτείνετε στο σχέδιό σας – θα το χρειαστείτε όταν συμπληρώνετε τον Καμβά στο βήμα 7 πιο κάτω.

Η αξιολόγηση των επιπλέον πόρων που είναι διαθέσιμοι στην κοινότητα θα σας δώσει πληροφορίες με τις οποίες μπορείτε να συμπληρώσετε το μέρος του Καμβά με τίτλο «Βασικοί Πόροι».

Βήμα 5: Προσεγγίζοντας ένα καινούριο κοινό

Τώρα που έχετε ολοκληρώσει την ανάλυση κόστους-οφέλους για τις καινοτομίες που θα εισάγετε στο φεστιβάλ σας, είναι η στιγμή να σκεφτείτε ποιους θα αφορούν αυτές οι αλλαγές. Σε επιχειρηματικούς όρους αυτό ονομάζεται προσδιορισμός του τμήματος της αγοράς! Αν θεωρήσουμε αυτό το φεστιβάλ ως μια επιχείρηση, αυτό σημαίνει να προσδιορίσουμε ποιοι είναι οι «πελάτες» μας. Για αυτό, καθώς και για τον προσδιορισμό του κοινού-στόχου, πρέπει να σκεφτείτε πώς θα πείσετε αυτό το κοινό να συμμετέχει. Ποια είναι τα μοναδικά στοιχεία του φεστιβάλ σας που θα προσελκύσουν το επιθυμητό κοινό; Αυτό ονομάζεται Πρόταση Αξίας.   

Οι ακόλουθοι σύνδεσμοι θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε το τμήμα της αγοράς ή των πελατών σας και να γράψετε την πρόταση αξίας σας.

  • 5 τρόποι κατηγοριοποίησης του κοινού της εκδήλωσής σας:
https://www.eventbrite.ie/blog/segment-your-event-audience-ds0c/
  • [ΒΙΝΤΕΟ] 3 βήματα για ανάπτυξη μιας πρότασης αξίας εκδήλωσης που οδηγεί σε περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής:
https://splashthat.com/blog/event-value-proposition
  • Πώς να γράψετε μια πρόταση αξίας εκδήλωσης σε 5 απλά βήματα:

Με βάση τις πληροφορίες που αποκτήσατε σε αυτό το βήμα, συμπληρώσετε το μέρος με τίτλο «Πελατειακός Τομέας» στον Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου.

Βήμα 6: Μάρκετινγκ – Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το μήνυμά σας;

Τώρα γνωρίζετε λοιπόν ποιο είναι το κοινό-στόχος σας και το μήνυμα που θα χρησιμοποιήσετε για να το προσελκύσετε στο φεστιβάλ σας. Πώς όμως θα μεταδώσετε το μήνυμά σας; Πρέπει να σκεφτείτε ποιους πόρους μάρκετινγκ έχετε στη διάθεσή σας, αλλά να θυμάστε, η επιτροπή του φεστιβάλ έχει περιορισμένο προϋπολογισμό! Εσείς και η ομάδα σας έχετε θέσει ως στόχο να προσεγγίσετε 5000 άτομα, πώς θα το πετύχετε αυτό;

Αυτοί οι σύνδεσμοι μπορούν να σας βοηθήσουν να σκεφτείτε πώς θα μεταδώσετε το μήνυμα σας σε 5000 άτομα:

  • 3 καινοτόμες εκστρατείες βίντεο μάρκετινγκ:
https://digitalmarketinginstitute.com/en-ie/blog/3-innovative-video-marketing-campaigns
  • 21 κορυφαίες ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να έχετε υπόψη σας για την επιχείρησή σας:
https://buffer.com/library/social-media-sites
  • 30 ιδέες προώθησης δημιουργικών εκδηλώσεων για αύξηση της συμμετοχής:
https://www.eventbrite.com/blog/creative-event-promotion-ideas-ds00/
  • 4 οικονομικά προσιτές ιδέες προώθησης εκδηλώσεων για μικρές επιχειρήσεις (με παραδείγματα):
https://www.eventbrite.ie/blog/4-affordable-event-marketing-ideas-for-small-businesses-with-examples-ds00/

Με όσα έχετε καλύψει σε αυτό το βήμα, θα είστε σε θέση να συμπληρώσετε το μέρος του Καμβά με τίτλο «Κανάλια επικοινωνίας». Τώρα έχετε συμπληρώσει 4 από τα 9 μέρη του Καμβά. Στο επόμενο βήμα, θα μάθετε πώς να συμπληρώσετε τα υπόλοιπα μέρη!

Βήμα 7: Αναπτύξτε τον Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου για το φεστιβάλ

Έχετε μέχρι στιγμής αναπτύξει κάποιες πολύ καλές ιδέες για το πώς να επανεκκινήσετε το φεστιβάλ! Προκειμένου να ετοιμάσετε αυτές τις ιδέες και να τις παρουσιάσετε στην επιτροπή του φεστιβάλ, θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε ξανά το φεστιβάλ ως επιχείρηση, και να ετοιμάσετε έναν Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου.

Τι είναι ο Καμβάς Επιχειρηματικού Μοντέλου; Και γιατί τον εφαρμόζουμε σε ένα φεστιβάλ;

Ο Καμβάς Επιχειρηματικού Μοντέλου αναπτύχθηκε από τον Alexander Osterwalder. Περιλαμβάνει 9 μέρη, τα οποία αποτελούν τα δομικά στοιχεία του επιχειρηματικού μοντέλου, σε έναν μονοσέλιδο καμβά. Αντί να γράψετε ένα επιχειρηματικό πλάνο 100 σελίδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου ώστε να χαρτογραφήσετε πλήρως την επιχειρηματική σας ιδέα προτού ακόμα αρχίσετε. Παρόλο που ο Καμβάς αναπτύχθηκε για επιχειρηματικούς σκοπούς, οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται μπορούν να εφαρμοστούν σε ποικίλα πλαίσια. Επομένως, είναι το τέλειο εργαλείο για να σχεδιάσετε πώς θα εισάγετε καινοτομίες στο φεστιβάλ σας!

  • [Βίντεο] Μια επεξήγηση του Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου: https://vimeo.com/78350794
  • Δημιουργήστε έναν νέο Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου – Ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να συμπληρώσετε τον Καμβά:
https://canvanizer.com/new/business-model-canvas
  • Πρότυπο Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου:
https://www.strategyzer.com/canvas/business-model-canvas

Βήμα 8: Παρουσίαση των σχεδίων σας για το φεστιβάλ

Έχετε σχεδόν τελειώσει· έχετε συμπληρώσει τον Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου για το φεστιβάλ – είστε αποφασισμένοι να σώσετε το φεστιβάλ φέτος! Τώρα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ετοιμάσετε την παρουσίαση που θα κάνετε στην επιτροπή του φεστιβάλ. Θυμηθείτε να κάνετε εξάσκηση, ώστε να κινήσετε το ενδιαφέρον τους και να τους πείσετε να στηρίξουν τα σχέδιά σας!

Για να ετοιμάσετε αυτή τη σημαντική παρουσίαση και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αφήσει κάτι πίσω, θυμηθείτε να καλύψετε τα ακόλουθα θέματα:

  • Τι πήγε λάθος με το φεστιβάλ εξ αρχής
  • Καμβάς Επιχειρηματικού Μοντέλου – αναλυμένος στα 9 τμήματα
  • Τα αποτελέσματα της ανάλυσης κόστους-οφέλους
  • Η στρατηγική μάρκετινγκ σας

Έχετε ήδη μάθει πώς να δημιουργείτε μια παρουσίαση. Οι ακόλουθοι σύνδεσμοι θα σας βοηθήσουν να την κάνετε αποτελεσματικά:

  • 10 τεχνικές παρουσίασης που μπορείτε (και πρέπει) να αντιγράψετε από τη βασική παρουσίαση του Worldwide Developers Conference της Apple
https://www.forbes.com/sites/carminegallo/2013/06/11/ten-presentation-techniques-you-can-and-should-copy-from-apples-wwdc-keynote/#263407c236ad
  • Οι κορυφαίες συμβουλές για δημόσια ομιλία για να εντυπωσιάσετε οποιοδήποτε ακροατήριο:
https://www.lifehack.org/688597/the-ultimate-public-speaking-tips
  • Ένας οδηγός για πετυχημένες παρουσιάσεις για αρχάριους:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Με την ολοκλήρωση αυτής της Ιστοεξερεύνησης, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν επιτύχει τα ακόλουθα μαθησιακά αποτελέσματα:

ΓνώσειςΔεξιότητεςΣτάσεις
Βασικές γνώσεις για το τι είναι το κίνητροΒασικές γνώσεις για τη σημασία της επιμονής στην επίτευξη στόχωνΒασικές γνώσεις για το πώς λειτουργεί η τμηματοποίηση της αγοράςΒασικές γνώσεις για την ανάλυση κόστους-οφέλουςΒασικές γνώσεις για τους πόρους που απαιτούνται για την επίτευξη επαγγελματικών στόχωνΠρακτικές γνώσεις για τη συμπλήρωση ενός Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου  Εφαρμογή δεξιοτήτων ομαδικού πνεύματος για την ολοκλήρωση μιας πρόκλησηςΕξάσκηση δεξιοτήτων διαπραγμάτευσης για μετάδοση μιας οπτικήςΕφαρμογή ερευνητικών δεξιοτήτων για προσδιορισμό ενός προβλήματοςΑξιολόγηση ιδεών εφαρμόζοντας τη μέθοδο «Έξι Καπέλα Σκέψης»Εξάσκηση στη δημιουργική σκέψη για εντοπισμό λύσεων σε ένα πρόβλημαΕφαρμογή ψηφιακών δεξιοτήτων για την ανάπτυξη μιας εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςΕξάσκηση στις δεξιότητες παρουσίασης  Δεκτικότητα για συνεργασία με άλλουςΕκτίμηση του ρόλου του κινήτρου και της επιμονής στην επίτευξη ενός στόχουΠροθυμία για αξιοποίηση του κινήτρου για τον καθορισμό στόχοΔέσμευση στην επίδειξη επιμονής για την επίτευξη στόχων

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης αυτής της Ιστοεξερεύνησης, όλοι οι εκπαιδευόμενοι, ανά ζευγάρια, θα κάνουν την παρουσίασή τους στην επιτροπή του φεστιβάλ, τον ρόλο της οποίας σε αυτήν την περίπτωση θα αναλάβει ο εκπαιδευτικός/εκπαιδευτής/ εργαζόμενος σε θέματα νεολαίας. Στόχος αυτής της σύντομης δραστηριότητας υπόδυσης ρόλων είναι, πρώτον, οι εκπαιδευόμενοι να μάθουν να εργάζονται σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια (έχουν χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών και την ανάπτυξη της παρουσίασής τους) και δεύτερον, να εξασκηθούν και να αποκτήσουν εμπειρία στη δημόσια ομιλία, αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους στην παρουσίαση. Αυτές είναι δύο δεξιότητες οι οποίες θα τους δώσουν αυτοπεποίθηση και που θα πρέπει να καλλιεργήσουν για καλύτερες πιθανότητες απασχόλησης στο μέλλον ή αν επιθυμούν να γίνουν επιχειρηματίες.

Στο τέλος των παρουσιάσεων, ο εκπαιδευτής μπορεί να δώσει προφορική ανατροφοδότηση σε κάθε ομάδα και να σημειώσει τυχόν τομείς βελτίωσης. Ο εκπαιδευτής μπορεί επίσης να επιλέξει το νικητήριο ζευγάρι σε αυτήν την πρόκληση. Αυτό το στοιχείο του ανταγωνισμού μπορεί να είναι ένα κίνητρο από μόνο του για τους εκπαιδευόμενους!

Ως άσκηση αυτοαξιολόγησης, οι εκπαιδευόμενοι θα κληθούν να γράψουν 450-500 λέξεις για την απόδοσή τους σε αυτή την Ιστοεξερεύνηση, τα στοιχεία που τους άρεσαν περισσότερο ή λιγότερο και τι θα έκαναν διαφορετικά σε περίπτωση που επαναλάμβαναν τη δραστηριότητα. Αυτή η αυτοαξιολόγηση θα βασιστεί στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Πώς εργάστηκα ως μέλος της ομάδας; Πώς συνεργάστηκε η ομάδα μας ως σύνολο; Πώς ήταν η επικοινωνία μεταξύ μας;
  • Ποιον ρόλο ανέλαβα στην ομάδα; Ποια ήταν η απόδοσή μου σε αυτόν τον ρόλο; Ποια χαρακτηριστικά επέδειξα σε αυτό τον ρόλο; Μου άρεσε αυτός ο ρόλος;
  • Ποια στοιχεία αυτής της δραστηριότητας μου άρεσαν περισσότερο;
  • Ποια πτυχή βρήκα ποιο απαιτητική και γιατί;
  • Η ομάδα άκουσε τις ιδέες μου; Είχα πολλές ιδέες;
  • Ποιες δεξιότητες απέκτησα μέσω αυτής της δραστηριότητας; Υπήρξε κάτι στο οποίο ήμουν καλός και στο οποίο πίστευα ότι δε θα ήμουν;
  • Υπάρχουν πτυχές αυτής της πρόκλησης που με έκαναν να θέλω να αρχίσω τη δική μου επιχείρηση; Αν ναι, ποιες και γιατί;
  • Αν ξαναέκανα αυτή τη δραστηριότητα, θα έκανα κάτι διαφορετικά; Τι και γιατί;

Και κάντε ένα σύντομο κουίζ: https://forms.gle/FCjot8NxvZNAutAbA

Απαντήσεις:

Ε1: Στα Έξι Καπέλα Σκέψης, το μαύρο καπέλο συμβολίζει:

  1. Σχεδιασμό
  2. Κρίση
  3. Ιδέες

Σωστό: 2

Ε2: Στα Έξι Καπέλα Σκέψης, το πράσινο καπέλο συμβολίζει:

  1. Ιδέες
  2. Γεγονότα
  3. Σχεδιασμό

Σωστό: 1

Ε3: Στα Έξι Καπέλα Σκέψης, το κίτρινο καπέλο συμβολίζει:

  1. Συναισθήματα
  2. Οφέλη
  3. Σχεδιασμό

Σωστό: 2

Ε4: Πόσα στοιχεία έχει ο Καμβάς Επιχειρηματικού Μοντέλου;

  1. 8
  2. 11
  3. 9
  4. 7
  5. 10

Σωστό: 3

Ε5: Ποιο από τα παρακάτω ΔΕΝ περιλαμβάνεται στον Καμβά Επιχειρηματικού Μοντέλου;

  1. Πελατειακός τομέας
  2. Προτυποποίηση
  3. Πρόταση αξίας
  4. Βασικοί εταίροι

Σωστό: 2

Ερωτήσεις που μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτής σε μια συζήτηση με όλη την τάξη, για να κάνει μια σύνοψη της Ιστοεξερεύνησης:

  • Πώς θα αξιολογούσατε τη συνολική εμπειρία; Απολαύσατε τη διαδικασία μάθησης μέσω της ολοκλήρωσης μιας Ιστοεξερεύνησης;
  • Πώς νιώσατε δουλεύοντας ως μέλος μιας ομάδας; Σας άρεσε η εργασία σε ζευγάρια για αντιμετώπιση μιας πρόκλησης;
  • Σας άρεσε το σενάριο; Υπάρχουν άλλα σενάρια που θα προτιμούσατε να δουλέψετε; Γιατί;
  • Τι πιστεύετε ότι έχετε μάθει μέσω αυτής της πρόκλησης;
  • Πιστεύετε ότι έχετε αποκτήσει καινούριες δεξιότητες; Αν ναι, ποιες;
  • Ποια μέρη απολαύσατε περισσότερο και ποια λιγότερο; Γιατί;
  • Έχετε ένα αίσθημα ικανοποίησης για την ολοκλήρωση αυτής της πρόκλησης;
  • Από όλες τις δραστηριότητες που ολοκληρώσατε σε αυτή την πρόκληση, υπήρξε κάποια που απολαύσατε τόσο που θα σκεφτόσασταν μια καριέρα σε αυτόν τον τομέα; Αν ναι, ποια; Εξηγήστε την απάντησή σας.
  • Οραματίζεστε τον εαυτό σας να ξεκινά τη δική του επιχείρηση με βάση όσα έχετε μάθει μέσω αυτής της εμπειρίας;

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ολοκληρώνοντας αυτή την Ιστοεξερεύνηση, έχετε μάθει ορισμένα πολύτιμα μαθήματα και εξασκήσατε σημαντικές δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε το κίνητρό σας ώστε να πετύχετε τους στόχους σας. Έχετε επίσης αποδείξει ότι έχετε την επιμονή να αναπτύξετε πλήρως την ιδέα σας και να την παρουσιάσετε, ώστε να πείσετε άλλους να σας ακολουθήσουν.

Όλα αυτά είναι σημαντικά χαρακτηριστικά για έναν επιχειρηματία! Αν κρατήσετε ένα πράγμα μαζί σας από αυτό το μάθημα, ας είναι το εξής:

«Πολλές από τις αποτυχίες της ζωής είναι από ανθρώπους που δεν συνειδητοποίησαν πόσο κοντά ήταν στην επιτυχία όταν τα παράτησαν» – Thomas A. Edison

Section 1

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το να κατανοήσουμε αυτό που μας δίνει κίνητρο είναι το κλειδί για τον καθορισμό στόχων σταδιοδρομίας και για τον σχεδιασμό μιας καριέρας. Όταν ξεκινάτε να σχεδιάζετε τη σταδιοδρομία σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε έχοντας υπόψη σας δραστηριότητες και καθήκοντα που σας προσφέρουν ένα αίσθημα ικανοποίησης, αλλά και τα επιθυμητά οικονομικά οφέλη. Το κίνητρο είναι βασικός παράγοντας για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Επομένως, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας δίνει κίνητρο.

Το να γνωρίζουμε τι μας δίνει κίνητρο είναι ζωτικής σημασίας· μας βοηθά να προσδιορίσουμε τους παράγοντες που συμβάλλουν στο αίσθημα ικανοποίησής μας και στον προσδιορισμό των κριτηρίων επιτυχίας που είναι πιο σημαντικά για μας. Όταν γνωρίζουμε από πού προέρχεται το κίνητρό μας, μπορούμε επίσης να καταλάβουμε πότε αυξάνεται ή μειώνεται και ποιοι παράγοντες προκαλούν αυτές τις αλλαγές. Η γνώση του τι μας κινητοποιεί μας βοηθά να εξελιχθούμε και να πετύχουμε τους προσωπικούς μας στόχους, τα πράγματα εκείνα που είναι σημαντικά για εμάς ως άτομα.

Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο απλοϊκό με την πρώτη ματιά· ίσως πιστεύετε ότι ήδη γνωρίζετε τι σας δίνει κίνητρο – τα χρήματα, το κύρος, ο ανταγωνισμός, η συνεργασία με άλλους, η εργασία για έναν σκοπό, κ.λπ. Αυτά, ωστόσο, μπορεί να είναι τα επιφανειακά σας κίνητρα και είναι σημαντικό να ψάξετε βαθύτερα ώστε να μάθετε ποια είναι τα πραγματικά σας κίνητρα. Αν το καταλάβετε αυτό για τον εαυτό σας, θα έχετε επιμονή και θα πετύχετε τους στόχους σας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Κάνετε αίτηση για δουλειά σε μια κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας. Αυτή η εταιρεία σας κινεί το ενδιαφέρον λόγω των γενναιόδωρων παροχών και των προοπτικών που προσφέρει για γρήγορη ανέλιξη. Θέλετε πολύ να εργαστείτε εκεί. Γνωρίζετε ότι η διαδικασία συνέντευξης θα είναι πολύ ανταγωνιστική και ότι θα πρέπει να συμμετάσχετε σε μια ομαδική συνέντευξη για να περάσετε το πρώτο βήμα.

Έχετε κάνει έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με τα είδη των ερωτήσεων που συνηθίζει αυτή η εταιρεία να κάνει στους υποψηφίους της στις συνεντεύξεις. Μία από αυτές σχετίζεται με τα εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα. Γνωρίζετε ότι θα σας ρωτήσουν για αυτό στη συνέντευξη, αλλά δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνουν αυτοί οι όροι. Ο φίλος σας σας συμβουλεύει να κάνετε μια έρευνα στο διαδίκτυο και να αναπτύξετε μια ελκυστική εισαγωγική ομιλία (elevator pitch) 30 δευτερολέπτων που να περιγράφει ακριβώς ποια είναι τα εσωτερικά και εξωτερικά σας κίνητρα. Κάνοντας το αυτό, θα είστε προετοιμασμένοι για αυτήν την ερώτηση αν προκύψει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βήμα 1: Εσωτερικό έναντι εξωτερικού κινήτρου

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε καλύτερα τι εννοούμε όταν λέμε εσωτερικό και εξωτερικό κίνητρο. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε περισσότερα πράγματα για τα κίνητρά σας στη ζωή. Για να βελτιώσετε τις γνώσεις σας σε αυτό το θέμα, πραγματοποιήστε έρευνα στο διαδίκτυο και μάθετε τη διαφορά μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού κινήτρου:

https://www.indeed.com/career-advice/career-development/intrinsic-extrinsic-motivation

Βήμα 2: Προσδιορίστε τα εσωτερικά σας κίνητρα

Τέλεια, τώρα λοιπόν γνωρίζετε τη θεωρία, αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά για εσάς; Για να εντυπωσιάσετε στη συνέντευξη, θα πρέπει να είστε σε θέση να προσδιορίσετε ποια είναι τα κίνητρά σας. Ξεκινώντας με τα εσωτερικά κίνητρά σας, αφιερώστε λίγο χρόνο και προσδιορίστε τι σας δίνει κίνητρο σε προσωπικό επίπεδο. Γράψτε τα εσωτερικά κίνητρά σας.

Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε ιδέες, ο παρακάτω σύνδεσμος μπορεί να σας δώσει μερικά παραδείγματα:

Βήμα 3: Προσδιορίστε τα εξωτερικά σας κίνητρα

Καλή δουλειά, τώρα έχετε κατανοήσει καλύτερα τα εσωτερικά σας κίνητρα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία και να προσδιορίσετε τους εξωτερικούς παράγοντες που σας δίνουν κίνητρο. Αφιερώστε ξανά λίγο χρόνο για να σκεφτείτε και να γράψετε ποια είναι τα εξωτερικά σας κίνητρά. Αν έχετε κολλήσει, μπορεί να σας βοηθήσει ο παρακάτω σύνδεσμος:

Βήμα 4: Προετοιμάστε το «elevator pitch»

Συγχαρητήρια, τώρα γνωρίζετε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες που σας δίνουν κίνητρο – αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα! Στη συνέχεια, πρέπει να το διατυπώσετε αυτό σε μια σύντομη, συνοπτική αλλά εμπεριστατωμένη απάντηση που θα δώσει στο άτομο που παίρνει τη συνέντευξη να καταλάβει ποια είναι τα κίνητρά σας. Μια πολύ χρήσιμη τεχνική για να το κάνετε αυτό είναι να ετοιμάσετε ένα «elevator pitch». Δεν ξέρετε τι είναι αυτό ή πώς να το κάνετε; Μην ανησυχείτε, θα βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε στους παρακάτω συνδέσμους. Αφού επισκεφτείτε αυτούς τους συνδέσμους, ξεκινήστε να αναπτύσσετε το δικό σας elevator pitch – να θυμάστε, δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, οπότε θα πρέπει να εξασκηθείτε και να χρονομετρήσετε τον εαυτό σας ώστε να το κάνετε σωστά!

·         [Βίντεο] Πώς να δημιουργήσετε το Elevator Pitch 30 δευτερολέπτων: https://youtu.be/Lb0Yz_5ZYzI

https://blog.hubspot.com/sales/elevator-pitch-examples

Βήμα 5: Κάντε μια εικονική συνέντευξη

Έχετε φτάσει αρκετά μακριά και τώρα καταλαβαίνετε γιατί πραγματικά θέλετε αυτή τη δουλειά και τι σας παρακινεί· αλλά έχετε άγχος για τη συνέντευξη και θέλετε πραγματικά να κάνετε το καλύτερο δυνατό. Μια συχνή τεχνική που χρησιμοποιείται για προετοιμασία για συνέντευξη είναι μια εικονική συνέντευξη με φίλους ή μέλη της οικογένειας. Αυτό είναι όταν ένα άλλο άτομο αναλαμβάνει τον ρόλο του ατόμου που παίρνει τη συνέντευξη, κάτι που σας δίνει την ευκαιρία να εξασκηθείτε στις απαντήσεις σας πριν από την πραγματική συνέντευξη. Χάρη στις εικονικές συνεντεύξεις, οι υποψήφιοι δεν αισθάνονται τόσο άγχος στην πραγματική συνέντευξη, επειδή έχουν ήδη εξασκηθεί στις απαντήσεις τους. Για να κάνετε αυτήν τη χρήσιμη τεχνική, συγκεντρώστε μια ομάδα φίλων ή συμμαθητών σας· αναθέστε σε έναν από αυτούς τον ρόλο του ατόμου που παίρνει τη συνέντευξη και στους υπόλοιπους τον ρόλο των άλλων υποψηφίων για τη δουλειά. Ζητήστε από τον πρώτο να ετοιμάσει μια λίστα ερωτήσεων, ώστε να μη γνωρίζετε ποιες ερωτήσεις θα υποβληθούν ή τη σειρά με την οποία θα υποβληθούν. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι θα ρωτήσουν για το θέμα των κινήτρων, ώστε να μπορείτε να εξασκηθείτε στο elevator pitch σας. Αφού γίνει αυτό, αφιερώστε 30 λεπτά για να πραγματοποιήσετε αυτήν την εικονική ομαδική συνέντευξη. Θυμηθείτε να ντυθείτε κατάλληλα για τη συνέντευξη και καλή τύχη!

https://www.indeed.com/prime/resources/talent/how-to-answer-the-10-most-asked-tech-interview-questions
  • 41 από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις της Google:
https://www.inc.com/business-insider/google-hardest-interview-questions.html

Βήμα 6: Αξιολογήστε την επίδοσή σας στη συνέντευξη

Προκειμένου να πετύχουμε σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής, πρέπει να είμαστε σε θέση να αναστοχαστούμε για την απόδοσή μας σε βασικά στάδια και να εντοπίσουμε τομείς όπου θα μπορούσαμε να βελτιωθούμε. Αυτή η πρακτική αυτοαναστοχασμού είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί η επιμονή μας και η επίτευξη των στόχων μας. Είστε αποφασισμένοι να πετύχετε, αλλά οι συνεντεύξεις είναι δύσκολες, οπότε πρέπει να αξιολογήσετε την απόδοσή σας στην εικονική συνέντευξη και να προσδιορίσετε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοσή σας στην πραγματική συνέντευξη. Ίσως είναι καλή ιδέα να βιντεοσκοπήσετε την ομαδική συνέντευξη, ώστε να μπορείτε να κάνετε αυτήν την ανάλυση και να μη βασιστείτε μόνο στη μνήμη σας (βεβαιωθείτε ωστόσο ότι έχετε λάβει άδεια από όλους τους συμμετέχοντες για βιντεοσκόπηση της συνέντευξης εκ των προτέρων). Η αυτογνωσία και ο αυτοαναστοχασμός είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη βελτίωση και την ενίσχυση της απόδοσής μας. Για να ολοκληρώσετε αυτό το τελικό βήμα, θα πρέπει να συμπληρώσετε μια λίστα ελέγχου αυτοαξιολόγησης μετά την εικονική συνέντευξη. Ίσως βρείτε χρήσιμους τους παρακάτω συνδέσμους:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Με την ολοκλήρωση αυτής της Ιστοεξερεύνησης, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν επιτύχει τα ακόλουθα μαθησιακά αποτελέσματα:

ΓνώσειςΔεξιότητεςΣτάσεις
Θεωρητικές γνώσεις για τα κίνητρα Θεωρητικές γνώσεις για το εσωτερικό κίνητρο Θεωρητικές γνώσεις για το εξωτερικό κίνητρο Factual knowledge of how to develop an elevator pitch. Πρακτικές γνώσεις για τη συμμετοχή σε ομαδική συνέντευξη Πρακτικές γνώσεις για αυτοαξιολόγηση    Περιγραφή προσωπικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων που σχετίζονται με επιλογές σταδιοδρομίαςΔιάκριση μεταξύ των προσωπικών εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που δίνουν κίνητροΠεριγραφή του προσωπικού εσωτερικού κινήτρουΠεριγραφή του προσωπικού εξωτερικού κινήτρουΑνάπτυξη ενός elevator pitchΕξάσκηση στην παρουσίαση των δεξιοτήτων και κινήτρωνΣυμμετοχή σε ομαδική συνέντευξηΠροσαρμογή του στιλ επικοινωνίας σε μια ομαδική συνέντευξηΑξιολόγηση της επίδοσης σε μια συνέντευξηΕπίγνωση των προσωπικών εσωτερικών και εξωτερικών κινήτρων Συνειδητοποίηση της αξίας του κινήτρου για την επιτυχία Προθυμία αξιολόγησης των προσωπικών κινήτρων Δεκτικότητα για συμμετοχή σε προπαρασκευαστικές δραστηριότητες, π.χ. εικονική συνέντευξη  

Στο πλαίσιο αυτής της Ιστοεξερεύνησης, οι εκπαιδευόμενοι αναμένεται να εργαστούν ατομικά για να προσδιορίσουν τα κίνητρά τους, να αναπτύξουν ένα elevator pitch και να εξασκηθούν πάνω σε αυτό στο πλαίσιο μιας εικονικής ομαδικής συνέντευξης την οποία οργάνωσαν οι ίδιοι. Ο στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες στους τομείς της αυτοαξιολόγησης, της επικοινωνίας, της δημόσιας ομιλίας, της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας. Αυτές είναι όλες βασικές δεξιότητες που θα ωφελήσουν τους εκπαιδευόμενους στη μελλοντική τους σταδιοδρομία. Η εικονική συνέντευξη μπορεί να επιβλέπεται από τον εκπαιδευτή ο οποίος θα παρέχει ανατροφοδότηση στους εκπαιδευόμενους. Οι εκπαιδευτές μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τους εκπαιδευόμενους στην αυτοαξιολόγηση μετά τη συνέντευξη.

Ως άσκηση αυτοαξιολόγησης, οι εκπαιδευόμενοι θα κληθούν να γράψουν 300-350 λέξεις για την απόδοσή τους σε αυτή την Ιστοεξερεύνηση, τα στοιχεία που τους άρεσαν περισσότερο ή λιγότερο και τι θα έκαναν διαφορετικά σε περίπτωση που επαναλάμβαναν τη δραστηριότητα. Αυτή η αυτοαξιολόγηση θα βασιστεί στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Πώς βρήκατε τη διαδικασία αξιολόγησης και προσδιορισμού των εσωτερικών και εξωτερικών σας κινήτρων; Δυσκολευτήκατε περισσότερο να εντοπίσετε τα εσωτερικά κίνητρά σας ή τα εξωτερικά;
  • Πόσο εύκολο ήταν να σκεφτείτε το elevator pitch σας; Βελτιωθήκατε μετά την εξάσκηση;
  • Πώς βρήκατε την εικονική ομαδική συνέντευξη ως εμπειρία;
  • Πώς αξιολογήσατε την απόδοσή σας στη συνέντευξη;
  • Χρειάστηκε να αλλάξετε το στυλ επικοινωνίας σας στην ομαδική συνέντευξη; Παρακαλώ εξηγήστε.
  • Ποια στοιχεία αυτής της δραστηριότητας σας άρεσαν περισσότερο;
  • Ποια πτυχή θεωρήσατε πιο απαιτητική και γιατί;
  • Ποιες δεξιότητες αποκτήσατε μέσω αυτής της δραστηριότητας; Υπήρξε κάτι στο οποίο ήσασταν καλοί και στο οποίο πιστεύατε ότι δε θα ήσασταν;
  • Αν ξανακάνατε αυτή τη δραστηριότητα ξανά, θα κάνατε κάτι διαφορετικά; Τι και γιατί;

Κάντε ένα σύντομο κουίζ: https://forms.gle/Gep4RFU1ASPCN56HA

Απαντήσεις:

Ε1: Εσωτερικό κίνητρο σημαίνει:

  1. Κίνητρα που προέρχονται από εξωτερικές πηγές
  2. Κίνητρα που προέρχονται από ένα μέλος της οικογένειας
  3. Κίνητρα που προέρχονται από την προσωπική ικανοποίηση

Σωστή απάντηση: 3

Ε2: Ποιο από τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελεί παράδειγμα εσωτερικού κινήτρου;

  1. Ανάγνωση ενός βιβλίου για την επίτευξη ενός προσωπικού στόχου
  2. Ανάγνωση ενός βιβλίου για το σχολείο
  3. Ανάγνωση ενός βιβλίου για απόλαυση

Σωστή απάντηση: 2

Ε3: Εξωτερικό κίνητρο σημαίνει:

  1. Να κάνεις κάτι ώστε να μπορείς να εξελιχθείς ως άτομο
  2. Να κάνεις κάτι ώστε να μην έχεις συνέπειες
  3. Να κάνεις κάτι ώστε να μπορείς να αρχίσεις ένα νέο χόμπι

Σωστή απάντηση: 2

Ε4: Ποιο από τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελεί παράδειγμα εξωτερικού κινήτρου;

  1. Να πηγαίνεις στο γυμναστήριο για να χάσεις βάρος
  2. Να πηγαίνεις στο γυμναστήριο για να εντυπωσιάσεις έναν συνάδελφο
  3. Να πηγαίνεις στο γυμναστήριο για να απαλλαγείς από το άγχος μετά τη δουλειά

Σωστή απάντηση: 3

Ε5: Ποιο από τα παρακάτω ΔΕΝ πρέπει να αυτοαξιολογήσετε μετά τη συνέντευξή σας;

  1. Αίσθηση του χιούμορ
  2. Γλώσσα του σώματος
  3. Χειραψία

Σωστή απάντηση: 1

Ερωτήσεις που μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτής σε μια συζήτηση με όλη την τάξη, για να κάνει μια σύνοψη της Ιστοεξερεύνησης:

  • Πώς θα αξιολογούσατε τη συνολική εμπειρία; Απολαύσατε τη μάθηση μέσω της ολοκλήρωσης αυτής της Ιστοεξερεύνησης;
  • Σας άρεσε που εργαστήκατε ατομικά; Πόσο σας άρεσε η εικονική ομαδική συνέντευξη;
  • Το βρήκατε εύκολο ή δύσκολο να προσδιορίσετε τους παράγοντες που σας δίνουν κίνητρο;
  • Ποια ήταν η απόδοσή σας στη συνέντευξη; Σας άρεσε αυτός ο ρόλος; Θα προτιμούσατε έναν άλλο ρόλο;
  • Σας άρεσε το σενάριο; Υπάρχουν άλλα σενάρια που θα προτιμούσατε να δουλέψετε; Γιατί;
  • Τι πιστεύετε ότι έχετε μάθη μέσω αυτής της πρόκλησης;
  • Νιώθετε ότι έχετε αποκτήσει καινούριες δεξιότητες; Αν ναι, ποιες;
  • Ποια σημεία σας άρεσαν περισσότερο και ποια λιγότερο; Γιατί;
  • Έχετε ένα αίσθημα ικανοποίησης με την ολοκλήρωση αυτής της πρόκλησης;

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Συγχαρητήρια! Φτάσατε στο τέλος αυτής της πρόκλησης και μάθατε τι σας δίνει κίνητρο. Το κίνητρο είναι ένας βασικός πόρος που έχουμε μέσα μας, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μας και να μας ωθήσει στην επιτυχία. Το κίνητρο μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί, αλλά μόλις αξιοποιήσουμε αυτό που μας παρακινεί περισσότερο, αυτό μπορεί να μας προσφέρει υποστήριξη, έμπνευση και ενθουσιασμό, παράγοντες που θα μας ωθήσουν να πετύχουμε στόχους και φιλοδοξίες στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Σε πολλές περιπτώσεις, οι λόγοι για τους οποίους κάνουμε ό,τι κάνουμε ή ό,τι δεν κάνουμε προέρχονται από αυτό που μας δίνει κίνητρο ή όχι. Η κατανόηση και η γνώση αυτού που μας κινητοποιεί περισσότερο μπορεί να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε μια σταδιοδρομία που να συμβαδίζει με τα κίνητρά μας, που σημαίνει ότι θα παραμείνουμε αφοσιωμένοι και με έμπνευση ώστε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Τώρα που γνωρίζετε τι σας δίνει κίνητρο, είναι καιρός να σχεδιάσετε τον δικό σας δρόμο προς την επιτυχία, ό,τι κι αν σημαίνει για εσάς! Αν κρατήσετε κάτι από αυτό το μάθημα, ας είναι αυτό:

«Όσο πιο πολύ δουλεύω, τόσο πιο τυχερός γίνομαι» — SamuelGoldwyn